Overheerlijk herfstrecept!

Primal Pumpkin Pie
Voor de bodem:
- 225 gram walnoten
- 150 gram hazelnoten (pecannoten zijn ook heerlijk!)
- Eetlepel kokosbloesemsuiker
- 2,5 eetlepel ongezouten roomboter
- 0,5 theelepel baking soda
- Snufje zout
Voor de vulling:
- 225 gram pompoenpuree
- 120 ml kokosmelk (volvet)
- 2 eetlepels kokosroom
- 3 eetlepels ahornsiroop
- 0,5 eetlepel vanille extract
- 1,5 eetlepel arrowroot
- 2 theelepels speculaas & koekkruiden (of pumkinspice als je dat kunt vinden)
- 3 grote eieren
Voor de karamel:
- 3 eetlepels kokosmelk
- 0,5 eetlepel ahornsiroop
- 1 eetlepel kokosbloesemsuiker
- 1 theelepel ongezouten roomboter
Verwarm de oven op 170⁰C.
De noten, kokosbloesemsuiker, zout en baking soda vermalen met de keukenmachine tot dat ze fijn gemalen zijn. Doe er dan de boter, in stukjes en stap voor stap bij. Laat de machine draaien totdat het een mooie bal is geworden.
Vet een bakblik (ik gebruikte een gewone springvorm) licht in. Druk het deeg in de springvorm en zorg ervoor dat je een opstaand randje krijgt zodat de vulling er straks helemaal in past. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Bak nu de bodem in zo’n 10-20 minuten totdat deze bruin kleurt. Let op dat je het niet te ver door laat kleuren!
Terwijl de bodem bakt, maak je de vulling. Doe de puree, kokosmelk en -room, siroop, extract, arrowroot en kruiden in de (schoongemaakte 😊) keukenmachine. Laat kort draaien zodat de vulling één geheel wordt. Voeg daarna de eieren één voor één toe en klop het geheel luchtig.
Als de bodem uit de oven komt, giet de vulling op de bodem. Zorg er voor dat het niet over de rand van de bodem gaat. Bak de taart af in ongeveer 40-45 minuten. De taart is klaar als de vulling in het midden stevig is.
Laat de taart afkoelen.
Nu is het tijd om de karamel te maken. Doe alle ingrediënten in een klein pannetje, roer ze goed door elkaar in en warm het (midden hoog) op en roer zo af en toe door. Als de karamel begint te bubbelen, draai de warmtebron naar laag, roer zo af en toe. De karamel is klaar als deze dik en stroperig is. Laat een heel klein beetje afkoelen en strijk het dan met een kwastje over de taart. Zet de taart nog minimaal 30 minuten in de koelkast.
De taart moet helemaal afgekoeld zijn als je ‘m uit de vorm haalt.
Lekker met slagroom of kokosroom. Of ook lekker: klop eens slagroom samen met kokosroom lobbig.
De taart blijft een paar dagen goed in de koelkast. De karamel verkleurt wel een beetje. Als je dat vervelend vindt, kan je ook vlak voor het serveren een klein beetje ahornsiroop over de taart laten lopen in plaats van de karamel.
De Nederlandse versie van een recept van Mark Sisson