“Hot Lightning”
Een oer-Hollands recept: Hete Bliksem.
Normaal gesproken wordt dit gemaakt met gewone aardappels en rookworst.
Niet zo Primal, daarom maak ik er deze versie van (die eigenlijk gewoon veel lekkerder is!)
Ingrediënten:
500 gram zoete aardappels
2 goudreinet appels
1,5 andere appel bijvoorbeeld Jazz of Elstar
3-5 eetlepels kokosroom (blikje) (volvet!!)
Stokje kaneel
125 gram gerookt spek in blokjes
Zout en peper naar smaak
Aardappels schillen en in stukken snijden. Appels schillen en ook in stukken snijden.
Leg een half appeltje apart (niet de goudrenet!).
Aardappels in een pan, appels er boven op (m.u.v. dat wat je apart hebt gelegd uiteraard).
Water in de pan, stokje kaneel op de appels leggen en kook gaar in ongeveer 15-20 minuten.
Bak in de tussentijd de gerookte spekblokjes.
Als je makkelijk in de aardappels kunt prikken, zijn ze gaar.
Giet heel goed af. Zoete aardappel neemt niet zo goed water op als gewone aardappel. Stamppot kan daarom snel te nat worden.
Maak het blikje kokosroom voorzichtig open, niet schudden. Bovenop drijft de room, onderin zit kokoswater. Dat water kun je gebruiken voor een lekkere smoothie ofzo. Nu gebruik je alleen de room.
Doe 2 lepels kokosroom door de stamppot en stamp de aardappels en appels door elkaar. Voeg zoveel kokosroom toe totdat de stamppot smeuïg is maar niet te nat.
Roer het spek en appels die je achter hebt gehouden er door. Klaar!
Voor de liefhebber: je kunt er nog een ui aan toevoegen. Deze schil je, maakt er ringen van en kookt het samen met de zoete aardappels en appels. Gebakken ui is ook nog een optie!