Ontbijt Recepten

Apple Crumble met kokosslagroom en karamel

Mijn favoriete zondagse ontbijt. Maar ook superlekker als dessert. Extra feestelijk voor de kerstdagen met karamel.

Ingrediënten : 

Apple Crumble

  • 5 á 6 goudrenet appels, geschild en in partjes gesneden
  • 150 gram ongebrande ongezouten noten (ik gebruikte half walnoot, half notenmix, maar bijvoorbeeld half walnoten en half pecan is ook heerlijk
  • 0,25 theelepel kaneel
  • klein snufje kardemom of nootmuskaat
  • 1 eetlepel zachte ongezouten (gras)roomboter (dus even kamertemperatuur laten komen)
  • 1 theelepelvanille extract
  • Optioneel: handje rozijnen

Kokosslagroom

  • 400 ml kokosroom, volvet (voor gebruik minimaal een dag rechtop in de koelkast zetten)
  • 125 ml verse slagroom

Karamel 

  • 125 ml kokosroom (gebruik rest van wat je over hebt van de kokosslagroom)
  • 80 ml maple syrup (honing kan ook)
  • 60 ml kokosolie
  • 1 theelepel vanille extract


Bereidingswijze

Kokosslagroom 

Maak het blikje kokosroom (wat direct uit de koelkast komt) voorzichtig open, niet schudden! Bovenop zit een dikke romige laag. Schep deze laag er voorzichtig af en doe in een schaaltje apart. Laat nog een klein beetje room in het blikje en roer dit door het kokoswater wat onder de dikke room zit.

Doe twee eetlepels dikke kokosroom en 1,5 kokoswater in een kom.
Voeg de slagroom toe en mix tot er een lobbige room ontstaat. Zet nog even in de koelkast. (De rest van het kokoswater is lekker door een smoothie, dus niet weggooien)

Karamel

Gebruik de rest van de dikke kokosroom dat je uit het blikje  hebt geschept.  Vul je maatbeker tot je 125 ml kokosroom hebt. 

Doe alle ingrediënten in een pannetje en kook totdat het flink bubbelt. Kook de karamel op een midden/lage temperatuur rustig in. Dit duurt 10 tot 15 minuten. Laat goed afkoelen (in een bakje of potje koelkast is lekker snel) en roer zo af en toe door. 

Crumble 

Hak de noten met een keukenmachine fijn. Voeg de kruiden, boter en vanille toe en pulseer dit nogmaals. Je hebt nu een kruimelige substantie. Dit blijft zeker een paar dagen goed in de koelkast. Je kunt dit dus ook prima een dag van tevoren  maken.

Appels

Verwarm de grill voor op 200° C.

Kook  de appels kort (7 tot 8 minuten, maar zorg dat het geen appelmoes wordt). Wel de rozijnen. Verdeel de appels (en eventueel rozijnen ) over 4 ovenschaaltjes. Je hebt dan per persoon een eigen bakje. Als je het lekker vindt, doe er dan nog wat kaneel op. 
Verdeel nu de noten crumble kruimelend over de 4 schaaltjes.

Zet de schaaltjes in de oven onder de grill. Als de crumble mooi bruin kleurt  is het klaar. 

Serveer de kokosslagroom en de karamel in bakjes erbij.  

Dit recept is geïnspireerd op een recept van Mark Sisson. Hij maakt een Berry Crumble. Ook erg lekker! Vervang de appel door 150 – 200 gram bessen die je ongeveer 10 minuten kookt (met een theelepel vanille extract).

In plaats van kokosslagroom is gewone slagroom (zonder suiker) ook lekker. Probeer ook eens een mix van volle kwark met de kokosroom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *