Ontbijt Recepten Snacks en traktaties

Monchoutaart

Het kan hoor, een zalige monchoutaart zonder granen! En ook ook nog eens primal. Ook prima koolhydraatarm te maken door de kokosbloesemsuiker te vervangen of misschien wel achterwege te laten! 🎉🥳

Ingrediënten:

Bodem

  • 100 gram amandelmeel
  • 50 gram in blokjes gesneden roomboter, ongezouten (liefst grasboter) en op kamertemperatuur, 
  • 5 gram kokosbloesemsuiker (of stevia)
  • Koek- en speculaaskruiden (naar smaak, ik gebruik ongeveer 2-3 theelepeltjes)
  • snufje zout

Monchouvulling

  • 200 gram monchou (op kamertemperatuur) 
  • 250 ml slagroom
  • theelepel kokosbloesemsuiker (of iets meer als je dat lekker vindt, gewoon even proeven)
  • 1 blaadje gelatine 
  • 1 theelepel vanille extract

Topping van kersen

  • 300 gram diepvries kersen 
  • 0,5-1 blaadje gelatine 

Bereidingswijze:

  1. Maak eerst de bodem. Verwarm de oven voor op 170°.   Meng alle ingrediënten en kneed dit met je handen tot je een egaal en samenhangend deeg hebt. Laat het deeg ongeveer 10  minuten rusten in de koelkast. Bekleed een springvorm van 18 cm met bakpapier (de bodem).  Verdeel het deeg over de bodem, druk goed aan en prik er met een vork wat gaatjes in. Bak de bodem ongeveer 15 minuten. Laat de bodem koud worden. 
  2. Nu ga je de monchouvulling maken. Leg het blaadje gelatine (of iets meer als je de vulling graag heel stijf hebt) in koud water voor minimaal 5 minuten. Klop in een kom zachte monchou, extract en de suiker luchtig. Klop in een andere kom de slagroom. Let er goed op dat de slagroom niet te stijf wordt. Spatel nu de slagroom en de monchou voorzichtig door elkaar.  Kook 20 ml water (of iets meer als je meer gelatine gebruikt), haal van de warmte bron, knijp het blaadje gelatine uit en los dat op in het hete water. Druppel dit al roerend rustig door de monchouvulling. Schenk het mengsel daarna in de springvorm. Nu moet de taart ongeveer 2 uur opstijven in de koelkast.
  3. Als de taart is opgesteven, ga je de topping maken. Zet het blaadje gelatine (of iets meer als je de topping stijf wilt) in een bakje koud water. Kook (zonder water toe te voegen) het fruit in 5-7 minuut gaar, het hoeft geen puree te worden, er mogen nog best stukjes kers in zitten. Beetje in laten koken zodat het wat dikker wordt. Knijp de gelatine uit en los het rustig op in de gekookte kersen. Goed doorroeren, beetje af laten koelen en vervolgens ook in de springvorm gieten. Ook dit weer 2 uur op laten stijven. 

De taart blijft een paar dagen goed in de koelkast. Invriezen gaat ook als de taart volledig is opgesteven.

Variaties: in plaats van koek- en speculaaskruiden andere smaakmakers zoals kaneel, in plaats van diepvries kersen ander diepvries fruit of geen topping maar decoreren met vers fruit.  In plaats van kokosbloesemsuiker kan je ook stevia gebruiken. Zelf vind ik daar de nasmaak niet zo lekker van, maar smaken verschillen😉 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *