Over Primal Health & Living

Primal Health: Rondrennen in een berenvel?

Heb jij dat ook weleens dat je je afvraagt dat wat je allemaal in je mond stopt eigenlijk met je lijf doet? Ik vroeg mij dat al een tijdje af. Hoeveel invloed heeft dat wat ik eet op mijn gezondheid? En wat is de impact van mijn levensstijl op mijn lijf? Natuurlijk had ik, net als jij waarschijnlijk, al van alles geprobeerd. Diëten, zelfhulpboeken, apps enzovoort. Toch had ik nog nooit iets gevonden waar ik mij écht beter van ging voelen, waar klachten van overgingen, waarbij ik zichtbaar beter ging presteren of waar ik meer rust van kreeg.

Bijna drie jaar geleden, kwam ik via Arjan Weesepoel van De Fitloods Swifterbant, in aanraking met Primal Health. Na wat uitleg over wat een Primal Leefstijl inhoudt, werd ik steeds enthousiaster én nieuwsgieriger. Ik heb mij daarom eerst tien weken laten coachen door Arjan. In deze weken leerde ik veel over Primal voeding en leven. En kort gezegd, is het eigenlijk gewoon terug naar je roots, naar hoe het ooit bedoeld is. Naar hoe onze oerouders duizenden jaren geleden leefden. Niet alleen hoe je eet, maar ook hoe je leeft, je levensstijl.

Natuurlijk ga je niet met een knots in je hand in een berenvel rondrennen om op je eigen eten te jagen. Het gaat om de basis van onze oerouders, om de principes. Lokaal en vers eten wat voorhanden is, geen ‘commerciële’ voeding zoals graan, fastfood en suiker. Commerciële voeding vult kortdurend je maag, maar is geen voeding dat een verzadigend effect heeft en voedt je lijf niet écht.

Naast voeding, maakt sporten en bewegen, rust en plezier maken om los te komen van stress en verstandig omgaan met alledaagse hectiek, ook onderdeel uit van deze levensstijl. Na tien weken coaching op voeding, sporten en levensstijl, was ik helemaal om. Ik voelde mij niet alleen gezonder, ik was het ook.

Uitdaging

Daar waar ik eerst dacht dat de grootste uitdaging van deze levensstijl zou zitten in het niet eten van granen, aardappelen, rijst, slechte vetten of suiker bleek de echte challenge te zijn om producten zonder suiker te vinden.

Telkens als ik dacht dat ik iets prima kon eten, attendeerde Arjan mij op het etiket en de voedingswaarden. Ik schrok mij rot, werkelijk overal zit suiker in! Vooral ook daar waar je het niet verwacht. Wat dacht je van ham of rookvlees? Ook in tomatensaus, bouillonblokjes, sommige soorten plantaardige melk, vind je suiker of een suikerstof als dextrose, glucose of fructose. Dus ook dat ging van het menu.

The Dutch Way

Tijd om mij nog verder te verdiepen in de Primal manier van eten. Ik stuitte al snel op het feit dat Primal Health, met een Amerikaanse grondlegger, veelal Amerikaanse recepten én producten bevat. Niet altijd eenvoudig om die recepten te maken omdat veel van deze producten hier of niet te verkrijgen zijn of dat het heel duur is om ze te importeren (naast dat dat natuurlijk helemaal niet Primal is, een pakje meel in laten vliegen…). Daarom ben ik aan de slag gegaan om bestaande recepten te vertalen en ingrediënten te vervangen, zodat de gerechten ook hier in Nederland te bereiden zijn, zeg maar ‘The Dutch Way’.

Naast het vertalen van de recepten en gerechten, heb ik ook sommige Nederlandse klassiekers in een Primal jasje gegoten (zoals stamppot hete bliksem). Ook heb ik mijn eigen smaak en bereidingswijze verwerkt in de gerechten.

Om mijn eigen ervaringen en de recepten te kunnen delen met anderen, ben ik begonnen met deze website, primalanimal.nl.

Gewoon het lekkerste

De Primal Leefstijl is nog niet algemeen bekend en daarom krijg ik regelmatig de vraag “Wat eet je eigenlijk dan wel?”

Mijn antwoord is dan altijd; “ik eet alles! Alles wat óp je brood of naast de rijst en aardappels op je bord ligt, wat vers is en waar geen suiker in zit, eet ik!” Hoe leuk is dat? Want dat is toch eigenlijk het lekkerste van de hele maaltijd?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *