Perfect Primal Portugese Plate
Bijgerechten Diner Recepten Snacks en traktaties

Perfect Primal Portugese Plate

Of ook wel: de Perfecte Primal Portugese Borrelplank

1: Portugese Honing uit Serra do Caramulo
2: Biologische geitenkaas
3: Homemade Cranberrysauce (gezoet met, uiteraard, homemade appelmoes)
4: Kalamata olijven in (extra virgin) olijfolie
5: Macadamia noten
6: Portugese Schapen Kaas Queijo da Quinta
7: Homemade vegan karamel
8: Roombrie (ook lekker met de honing!!)
9: Homemade gevulde pruimen met biologisch ontbijtspek
10: Reepjes wortel 
11: Homemade gevulde dadels
12: Honingtomaatjes
13 : Appel (super met de caramel!!😋)
14: Homemade Serranoham gevuld met monchou
15: Gerookte kipfilet (lekker met cranberrysauce)
16: Serranoham (ook lekker met geitenkaas en honing of met cranberrysauce)
17: Blauwe bessen 
18: Chouriço Alentejano, Portugese worst geflambeerd op een Assa chouriço

Cranberrysauce (gebaseerd op een recept van Marks Daily Apple)

Ingrediënten:

  • 500 gram verse cranberries
  • 240 ml water
  • 150 ml appelmoes (ik maakte ‘m zelf van goudrenet, kaneel en een half theelepeltje vanille extract én zonder suiker uiteraard!)
  • 3 eetlepels vers sinaasappelsap
  • 3 eetlepels honing
  • Zest van een halve sinaasappel
  • 1 stokje kaneel
  • 1/8 theelepel gemalen kruidnagel
  • 1/8 theelepel gemberpoeder

Bereidingswijze
Breng de cranberries met het water aan de kook. Voeg dan de kruiden, sinaasappelsap, zest en honing toe. Kook op midden/laag vuur totdat de bessen gaar zijn in ongeveer 15 minuten. De bessen zijn bijna allemaal stuk gekookt nu.

Meng de appelmoes er door en kook nog even een minuutje door. 
Naar smaak nog wat honing of kaneelpoeder toevoegen.  
De saus is zowel warm als koud lekker! 

 

Vegan caramel

Ingrediënten:
150 ml maple syrup
140 gram amandelpasta (zonder suiker!) 
70 gram kokosolie (gesmolten, maar niet heet)

Simpel: meng alles door elkaar.
In de koelkast is de karamel lang houdbaar.

Gevulde pruimen met ontbijtspek

Ingrediënten:
Gedroogde pruimen
Roomkaas 
Ontbijtspek

Verwarm de oven op 180 graden Celsius.
Snijd de pruim klein stukje in. Vul de pruim met een theelepeltje roomkaas. Wikkel om de gehele pruim een plakje ontbijtspek.
De hapjes in ongeveer 6-10 minuten in de oven totdat ze warm zijn.

Geflambeerde Chouriço

Ingrediënten:
Portugese chouriço worst

Verder nog nodig:
Assa Chouriço (een aardewerk schaal om chouriço te roosteren/flamberen. Ik heb de mijne besteld bij Lá e Cá – Daar en Hier, www.daarenhier.nl).

Snijd de worst in smalle plakjes, maar let op, snijd ‘m niet helemaal door. Zorg dat de worst nog wel gedraaid kan worden tijdens het flamberen.
Eigenlijk moet je Portugees Vuurwater gebruiken. Dat had ik niet in huis, daarom gebruikte in een andere sterke drank (37,5%).

Doe wat van de drank in de schaal. Worst er op en steek de drank aan. Let daarbij wel op dat de schaal heet wordt en er dus vlammen uit slaan. Beter dus even buiten doen! 
Flambeer de worst. Draai de worst een paar keer om. Beetje donker gebrande randjes zijn lekker (dat is wat anders dan zwart geblakerd 😉).
Als de drank opgebrand is, kan je het (warme!!) schaaltje op je borrelplank zetten.
Scherp mesje erbij om de plakjes los te maken en klaar!!!

 

Flamberen van de worst deden wij even buiten 🔥

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *