Een heerlijke variant van de klassieke monchoutaart: sinaasappel monchou met een kaneel cranberry bodem. Lekker fris door de twist van sinaasappel.
Ingrediënten:
Bodem
- 100 gram amandelmeel
- 50 gram in blokjes gesneden roomboter, ongezouten (liefst grasboter) en op kamertemperatuur,
- 5 gram kokosbloesemsuiker (of stevia)
- Kaneel (naar smaak, ik gebruik ongeveer 2-3 theelepeltjes)
- 1 theelepel gemberpoeder
- handje vol cranberries (let op dat daar geen suiker in zit!)
- snufje zout
Monchouvulling
- 200 gram monchou (op kamertemperatuur)
- 250 ml slagroom
- theelepel kokosbloesemsuiker (of iets meer als je dat lekker vindt, gewoon even proeven)
- 1, 5 blaadjes gelatine
- 1 theelepel vanille extract
- sap van 1 sinaasappel
- zest van 1 á 2 sinaasappels
- 1 sinaasappel in stukjes gesneden (zonder vliesje) (in totaal heb je dus 2 sinaasappels nodig)
Bereidingswijze:
- Maak eerst de bodem. Verwarm de oven voor op 170°. Meng alle ingrediënten en kneed dit met je handen tot je een egaal en samenhangend deeg hebt. Laat het deeg ongeveer 10 minuten rusten in de koelkast. Bekleed een springvorm van 18 cm met bakpapier (de bodem). Verdeel het deeg over de bodem, druk goed aan en prik er met een vork wat gaatjes in. Bak de bodem ongeveer 15 – 18 minuten. Laat de bodem koud worden.
- Rasp de schil van de sinaasappels. Let op dat je alleen de oranje schil raspt en niet het witte schilletje eronder. Dat is erg bitter en niet lekker in de vulling.
Pers 1 sinaasappel uit.
Van de andere sinaasappel snijd je de witte schil, en haal vervolgens de sinaasappel partjes met een scherp mesje uit het vliesje. Snijd de partjes in stukjes. - Voeg de sinaasappelstukjes met het sap samen in een mengbeker en pureer goed. Houd de zest apart!
- Nu ga je de monchouvulling maken. Leg de blaadjes gelatine (gebruik iets meer als je de vulling graag heel stijf hebt) in koud water voor minimaal 5 minuten. Klop in een kom de monchou, extract en de suiker luchtig. Voeg het sinaasappelmengsel toe, roer door.
Klop in een andere kom de slagroom. Let er goed op dat de slagroom niet te stijf wordt. Spatel nu de slagroom en de monchou voorzichtig door elkaar. Voeg een gedeelte van de zest toe. Roer voorzichtig door. Proef en voeg eventueel meer zest toe als jij dat lekker vindt. Ik gebruik zest van 2 sinaasappels.
Kook 1-3 eetlepels water (of iets meer als je meer gelatine gebruikt), haal van de warmte bron, knijp de blaadjes gelatine uit en los dat op in het hete water. Druppel dit al roerend rustig door de monchouvulling. Schenk het mengsel daarna in de springvorm. Nu moet de taart ongeveer 2 uur opstijven in de koelkast.
De taart blijft een paar dagen goed in de koelkast. Invriezen gaat ook als de taart volledig is opgesteven.