Ik vind alles met pompoen écht herfst-comfortfood. Dus ook deze heerlijke pompoensoep. Dekentje erbij en met een grote kom dampende soep op de bank.
Ingrediënten:
- Flespompoen
- 3 tenen knoflook
- 2 rode uien
- 500 gram winterpeen
- Sinaasappel
- biologische groentebouillionpoeder ZONDER suiker (bijvoorbeeld van Biotoday)
- 400 ml kokosmelk (blikje)
- Water
- Olijfolie
- Grof zeezout
- Crème fraîche
- Hazelnoten (ongebrand) voor garnering
Bereidingswijze:
Verwarm de oven op 220° C. Was de pompoen en winterpeen. Snijd de pompoen doormidden en haal de pitten er met een lepel uit.
Snijd de pompoen in grote stukken, leg op een met bakpapier bekleede bakplaat.
Snijd ook de winterpeen in stukken en ook deze gaan op de bakplaat.
Haal het losse schilletje van de uien. Helemaal pellen hoeft niet. Snijd de ui doormidden en leg op de bakplaat. Ook de tenen knoflook hoef je niet de pellen maar kunnen zo de bakplaat op.
Besprenkel met olie en strooi het zout erover.
Zet 45 minuten in de oven.
Als de groenten gaar zijn, haal je ze uit de oven. Even aflaten koelen.
Schil met een scherp mesje de sinaasappel en snijd vervolgens het vruchtvlees eruit. Doe dit
Schep voorzichtig (want kan erg heet zijn) het vruchtvlees uit de pompoenschillen en doe dat in een pan. Haal van de uien de schil (makkelijkst met een lepel), druk de knoflooktenen uit en doe ook dit in de pan. Pureer dit goed samen met een half blikje kokosmelk.
Voeg nu de sinaasappel, wortel en de rest van de kokosmelk en 1 eetlepel bouillonpoeder toe en pureer dit weer. Naar smaak eventueel nog wat meer bouillonpoeder
Zorg dat je een mooie egale substantie krijgt.
Zelf houd ik van een dikke soep. Maar wil je ‘m wat dunner, voeg wat water toe.
Verwarm de soep eventueel nog even als ‘ie teveel is afgekoeld.
Rooster de hazelnoten kort in de koekenpan en hal ze in grove stukken.
Schep de soep in een kom, lepel crème fraîche in het midden, hazelnoten erop en EET SMAKELIJK!!