Bijgerechten Lunch Ontbijt Recepten Snacks en traktaties

Primal Scones aka “the Coconut Macaroon Scone”

Lekker als ontbijt, maar ook geschikt voor een picknick. Op het strand bijvoorbeeld….😜
Je bewaart ze in een broodzakje en blijven dan een dag of 2 lekker.

Primal Scones met crème fraîche en blauwe bessen

Ingrediënten:

  • 125 gram kokosmeel 
  • 140 gram amandelmeel
  • 1,5 theelepel baking soda
  • 1 theelepel zout
  • 4 eieren
  • 60 gram honing (zonder suiker, liefst raw)
  • 300 ml kokosmelk
  • 2 eetlepels kokosolie (gesmolten, niet heet)
  • 150 gram rozijn
  • 3 eetlepels maple syrup (de donkere)
  • 2 theelepels kaneel

Bereidingswijze:

Verwarm de over voor op 190° C. 

Doe de melen, zout en kaneel in een kom en meng goed. In een andere kom de eieren, kokosmelk en -olie, maple syrup en honing goed mengen. Voeg dit toe aan de andere mix en roer goed door. Meng nu de rozijnen er door. 

Het deeg is redelijk nat. Afhankelijk van het merk kokosmeel, kan je nog wat kokosmelk toevoegen als je deeg te droog is of juist meel als te nat is. Je moet er nog wel balletjes van kunnen maken, maar ze kunnen een klein beetje uit lopen. Balletjes draaien gaat niet zoals met een vast deeg, je vormt daarom met de hand een balletje en legt die gelijk op een bakplaat. Ik maak maak de balletjes zo groot als mijn hand. Dus zeg maar de maat van een goede gehaktbal. 

Leg de balletjes dus op de, met bakpapier bedekte, bakplaat en bak ze 35 tot 40 minuten. Controleer na 35 minuten de gaarheid. Het midden blijft een beetje ‘bouncy’. Zoals een rare tot medium rare biefstuk. Ken je het trucje om met je vingers de gaarheid van een biefstuk te bepalen? https://www.culy.nl/inspiratie/slimme-tip-om-gaarheid-vlees-te-checken/. Bak ze nog wat langer als dat nodig is. 

Laat ze afkoelen op een rooster. 

Serveer de scones met zure room of crème fraîche en vers fruit. 

Ook lekker: kook verse of diepvries blauwe bessen, bosfruit of een mix van bessen met kersen met een klein beetje vanille-extract 10 minuutjes totdat er een dikke saus ontstaat. Voeg uiteraard geen suiker of bindmiddelen toe.  

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *